Niet eerlijk

Niet eerlijk

12 september 2014 lowcardiet2014 0

gestremdHet is me gelukt om deze week niet de auto gebruiken voor mijn werk. Toegegeven, vandaag werk ik thuis, maar alle andere dagen ben ik met de fiets gegaan. Mijn belangrijkste motivatie om mee te doen aan het Low Car Diet, is dat ik de auto als laatste optie wil gebruiken in plaats van als vanzelfsprekende eerste keus. Het eerste alternatief is fietsen. Het hielp dat het weer deze week enorm meewerkte, dus ik heb aardig wat kilometers in de benen.

Alle deelnemers aan Low Car Diet, krijgen gedurende een maand de beschikking over een 1e klas NS-kaart met deur-tot-deur service. Dus ook ov, Greenwheels, P+R en ov-fietsen. Bovendien kunnen we (maar dat kan iedere HU-medewerkers) e-bikes, e-scooters en e-cars lenen. Allemaal bedoeld om te ervaren hoe het werkt als je kiest voor andere vervoers-opties.

Kritiek
De meeste collega’s zijn enthousiast. Ze volgen de tweets met #lowcardiet, spreken ons aan en stellen vragen. Ik vind het leuk om uit te leggen wat mijn reden was om me aan te melden toen ik de oproep op Sharepoint zag. Bovendien ben ik graag ambassadeur van duurzaamheid. Maar er zijn ook wat medewerkers die kritiek hebben. Ze geven aan ook wel mee te willen doen, maar vooral vanwege de gratis reismogelijkheden. Ze zijn verontwaardigd, zeggen dat ze niet op de hoogte waren en vinden het oneerlijk bijvoorbeeld omdat ze zelf altijd al duurzaam reizen.

Blijkbaar dragen zij duurzaamheid een warm hart toe, zijn ze betrokken en willen ze meedoen. Laten we dus kijken hoe we in de HU vervolg kunnen geven aan dit initiatief door ook collega’s die al duurzaam reizen of op andere manieren duurzaamheid bevorderen, zichtbaar te maken. Misschien een boek met tips voor duurzaam woon-werkverkeer, een prijsvraag waarbij we sponsoring zoeken van sociale ondernemingen, aanhaakmogelijkheden zodat nog meer collega’s kunnen profiteren van Low Car Diet (meerijden met Greenwheels of samen 1e klas reizen) of wie weet…

Ik nodig alle collega’s die ook betrokken zijn, uit om ideeën te delen, mee te bloggen of anderszins te participeren zodat we samen van de HU een duurzame hogeschool maken. En komen jullie ook naar de SURE-week?

Foto: Erlijn Eweg

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.