Despacito – doe maar rustig

Despacito – doe maar rustig

22 augustus 2017 Geen categorie 1

De zomerhit van dit jaar; het is je vast niet ontgaan. De docenten van het S. Adelbert College in Wassenaar gebruikten het om er hun brugklassers mee te verwelkomen. Ze schreven een passende tekst, herdoopten het naar ‘Doe maar rustig’ en maakten er samen een geweldige videoclip van. Wat een prachtige start van het nieuwe schooljaar.

Ik probeer me voor te stellen hoe dat gegaan is, toen de docenten dit drie jaar geleden voor het eerst deden. Een gek idee door een nieuwe leraar, weggelachen door de ‘oude garde’? Of misschien na een training over creativiteit en innovatie? Opgelegd door het bestuur, met kpi’s en verantwoording? Ik heb geen idee. Maar ik weet wel dat dit alleen het resultaat kan zijn van teamwerk. Natuurlijk zijn er leraren voor wie dit allemaal niet hoeft, maar ze doen toch mee en zijn trots als ze hun videoclip in het AD zien staan. Of misschien durfde ze de eerste twee jaren nog niet en zijn ze nu overstag omdat ze zien hoeveel dit betekent voor ouders en leerlingen? Ik zie hoe de initiatiefnemers de hele vakantie elkaar whatsappen, vol enthousiasme over teksten, choreografie en uitvoering: ‘Joost, ik heb geweldige samba-ballen gevonden!’ En ik zie hoe ze dit jaar beginnen; vol verwachting naar de reacties van de brugklassers, gniffelend om zichzelf en elkaar.

Stel je toch eens voor wat zoiets kan betekenen, hoe dit de sfeer kan bepalen. De inhoud van de boodschap (‘doe maar rustig’) maar vooral de gedeelde ervaring van samen iets gaafs doen voor die kleine guppen. Dit is waarom je het onderwijs in wilde.

Bedenk eens: zou dit kunnen in jouw organisatie? Wie zouden meedoen en wie niet? Welke belemmeringen zie je? Maar ook: waar zitten de kansen om eens iets ludieks te doen? Durf je? Wie zijn je ‘partners in crime’?

 

Share

 

Één antwoord

  1. […] Inspireer: gebruik muziek, kunst en spel voor ontspanning en samenwerking. Zie mijn vorige blog. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.